6 tennisbanen bij T.V. d'Oudelande zijn van het type Gravel+ en 2 tennisbanen van het type Smashcourt. Om de levensduur en de kwaliteit van de banen te behouden rekenen wij erop dat je je aan de volgende regels houdt bij winterse omstandigheden.
Kijk regelmatig bij sneeuw, ijzel en dooi naar de website of het tennispark open is; het voorkomt dat je voor niets naar de club komt.
Je mag wel spelen bij vorst
De banen zijn tijdens de vorst in zekere zin nog bespeelbaar. Vooral indien er sprake is van droge vorst. Controleer onder deze omstandigheden altijd de baan op eventuele gladheid en verlies van stabiliteit.
Je mag niet spelen bij sneeuw, ijzel en dooi
Met sneeuw op de baan mag je uiteraard niet spelen.
Schuif de sneeuw niet weg. Dat kan de toplaag van de banen beschadigen. Betreden van een besneeuwde baan is ook sterk af te raden omdat bij iedere stap ijsvorming ontstaat en daardoor langzamer ontdooit.
Als het ijzelt is spelen verboden.
Extra informatie voor de Gravel+ tennisbanen
Wanneer het gravel bevroren is en de dooi intreedt, spreekt men van opdooi. Het gesmolten water kan niet door het gravel afgevoerd worden. Naar de zijkant afvoeren is lastig doordat het gravel niet meer stabiel is. Het gravel wordt ‘papperig’, waarbij de kans op schade bij betreding groot is. Om deze redenen kan de baan tijdens de periode van opdooi niet worden gebruikt. Om de baan weer bespeelbaar te krijgen is aanvullend onderhoud na een periode van opdooi noodzakelijk
Controle op belijning
Tijdens een vorstperiode komt de belijning omhoog uit het gravel. Na de periode van opdooi dient de belijning weer in het gravel gewalst te worden om stagnatie van de afwatering te voorkomen. Controleer voor aanvang of het gravel aardvochtig is. Als het gravel aan de handwals blijft plakken om de spanbelijning weer vast te zetten, is het nog te vochtig om de baan te bewerken en kunnen er oneffenheden ontstaan.. Vervolgens is het belangrijk om te controleren of de afmetingen nog correct zijn. Voorkom het slingeren van de belijning, dit doe je door de handwals te gebruiken (50-65 kilo). Vervolgens intrillen met een lichte trilplaat.
Stabiel maken van toplaag
Het doel is dat er na een vorst-opdooi periode weer een uniforme stabiele toplaag wordt gecreëerd. Dit kan door de baan licht te walsen of de slepen met een sleepnet met daarop een rubberenringmat. Dit is ter voorkoming van speelschade en zodat het afschot gehandhaafd blijft. Afwalsen dient half overlappend in de lengterichting te gebeuren. Altijd in de volgorde sproeien, walsen, slepen. Te veel walsen heeft negatief effect op de waterdoorlatendheid en verpulvering van de gravel.